Steeds vaker melden werknemers zich met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts. Volgens de kerncijfers beroepsziekten 2017 valt 42% van alle meldingen uit 2016 onder psychische beroepsziekten. Dit aantal is in 2017 verder toegenomen, waardoor een burn-out de beroepsziekte nummer één in Nederland is.
Wat is een burn-out?
Een burn-out is een geleidelijk proces, dat begint met psychische en/of fysieke stresssymptomen die langzaam aan steeds verder toenemen. Hierbij kunt u denken aan klachten, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, concentratieverlies of slaapproblemen. Deze symptomen zijn in feite waarschuwingssignalen van het lichaam dat iets niet in orde is. Hoe langer de situatie aanhoudt – zonder enige maatregelen te nemen – hoe groter de kans bestaat op een burn-out. Bij een burn-out bent u geestelijk en lichamelijk helemaal uitgeput. U kunt zich niet meer motiveren voor uw werk, een sport die u beoefent of soms zelfs voor bepaalde sociale situaties. Uw batterij is leeg. U kunt niet meer.
Oorzaken burn-out
Vaak wordt verondersteld dat een burn-out ontstaat door overmatig of stressvol werk, en dat een tijd van rust en ontspanning het lichaam weer in balans brengt, waardoor het werk spoedig weer kan worden opgepakt. Een burn-out is echter een complexe aandoening, die vaak niet één oorzaak kent, maar meerdere. De reden dat de een werknemer wel een burn-out krijgt en de ander niet heeft te maken met hun persoonlijkheid, de persoonlijke omstandigheden, de omgeving, de relatie met collega’s en leidinggevenden, hun overtuigingen en ook natuurlijk hun persoonlijke aanleg. Personen die last hebben van perfectionisme, onzekerheid en geen nee kunnen zeggen, kunnen gevoelig zijn voor een burn-out. Deze personen willen altijd beter van henzelf en kunnen moeilijk hun eigen grenzen bewaken.
Daarnaast lopen werk en privé steeds meer door elkaar en neemt de werkdruk steeds meer toe, waardoor er weinig tijd over blijft voor ontspanning. Ook vragen wij steeds meer van onszelf; we willen succesvol zijn, we willen onszelf verder ontwikkelen, we willen reizen, maar we willen ook naar elke voetbalwedstrijd, optreden of les van onze kinderen. En dan hebben we het nog niet over social media. We zijn steeds meer online om te reageren op udates en e-mails, nieuws te lezen of informatie te vergaren.
Een burn-out hoeft dus niet altijd werkgerelateerd te zijn. Meestal gaat het om een combinatie van factoren op het gebied van werk en privé. Al deze factoren kunnen stress veroorzaken en kunnen – indien hier niet tijdig iets aan wordt gedaan – uiteindelijk tot een burn-out leiden.
1,8 miljard euro aan verzuimkosten
14 procent van alle werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Ongeveer 5% hiervan komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een werknemer met een burn-out verzuimt gemiddeld 242 dagen. Dit kost een werkgever 250 euro per dag. Het CBS, TNO en Arboned hebben berekend dat de jaarlijkse verzuimkosten door een burn-out zo’n 1,8 miljard euro bedragen. Dit is schrikbarend en zal drastisch aangepakt moeten worden.
Beter voorkomen dan genezen!
Een burn-out kan voorkomen worden door er tijdig bij te zijn en te signaleren waar de risico’s zitten. Als werkgever moet u werknemers voor zijn, want zodra zij zich ziek melden, is het vaak al te laat.
Als werkgever kunt u diverse maatregelen nemen om een burn-out te voorkomen. Zo kunt u het onderwerp bespreekbaar maken, een vertrouwenspersoon aanstellen of choachingsgesprekken regelen. Daarnaast kunt u als werkgever of als leidinggevende regelmatig een praatje met uw werknemers maken, zodat u weet wat er op de werkvloer speelt. Er zijn tal van maatregelen die u als werkgever zou kunnen nemen. Ook bij MiCare Werkt kunt u terecht voor hulp en begeleiding om stress en burn-out zo goed mogelijk te voorkomen. Met de module ‘Omgaan met stress’ ontvangt uw werknemer praktische tips over hoe ze stress kunnen herkennen en hoe ze hiermee moeten omgaan. Ze worden bewust van hun eigen gedrag en de eventuele gevolgen hiervan. Heeft u een werknemer met een burn-out? Ook dan helpen wij u graag. Met onze burn-out-module krijgt uw werknemer juist datgene wat hij/zij nodig heeft om te herstellen, namelijk een behandeling gericht op inzicht, belastbaarheid en gedragsverandering. Wij kijken niet alleen naar de werkgerelateerde problemen, maar pakken ook problematiek op psychisch, sociaal en maatschappelijk gebied aan. Echter, heeft onze aanpak alleen effect als uw werknemer ook voldoende leervermogen heeft om aan zijn of haar herstel te werken en dit natuurlijk ook zelf wilt.
Wilt u meer informatie over onze modules ‘Omgaan met stress’ of ‘Burn-out’ neem dan contact met ons op.