Late gevolgen van kanker

Late gevolgen van kanker

Na een operatie, een chemokuur of bestraling kan kanker uit een lichaam zijn. Dat is natuurlijk goed nieuws. Toch blijkt het merendeel van de patiënten die kanker hebben gehad, moeite te hebben om hun leven weer op te pakken. Hoewel zij er nu weer ‘gezond’ uit zien, heeft de kanker psychisch en lichamelijk veel meer schade aangericht dan we met het blote oog kunnen zien. Klachten als vermoeidheid en concentratieproblemen zijn veel voorkomende klachten die patiënten ervaren. Deze klachten hebben veel invloed op hun dagelijks leven. Helaas worden deze zogenaamde ‘late gevolgen’ vaak onderschat.

Wat zijn late gevolgen?

Stelt u zich eens voor dat u de diagnose kanker krijgt. Uw wereld staat plots op de kop. U ondergaat chemotherapie, bestraling, een operatie of een combinatie hiervan. Na een moeizame strijd wordt u na twee jaar als ‘schoon’ verklaard. De kanker is uit uw lichaam. U wilt uw leven weer oppakken. U wilt weer gaan werken of uw opleiding weer hervatten. U wilt gaat sporten en meer met vrienden ondernemen. Kortom, u wilt weer kunnen genieten. Vol goede moed begint u aan alles wat u voorheen altijd deed. Toch lukt het niet meer om uw werk zo te doen, zoals u gewend bent. U kunt zich moeilijk concentreren en voelt zich snel moe. U krijgt uw werk niet gedaan. U kunt het tempo op school niet bijhouden en met vrienden afspreken komt weinig van terecht. Dit zijn voorbeelden van late gevolgen van kanker. Het gaat hierbij om langdurige veranderingen die u ervaart op psychisch, lichamelijk of cognitief gebied. Naast vermoeidheid en concentratieproblemen komen ook de volgende klachten vaak voor:

  • – Deconditionering; uw conditie ligt beneden het gemiddelde.
  • – Seksuele problemen
  • – Geheugenproblemen
  • – De angst dat de kanker weer terugkomt
  • – Krachtverlies
  • – Vermindering van belastbaarheid. Dit wil zeggen dat u de gevraagde belasting in uw werk en functie of op school moeilijk of niet meer aan kunt. U ervaart stress.
  • – Neuropathieklachten, zoals prikkelingen of tintelingen, een doof gevoel, spierzwakte, kramp in uw spieren, evenwichtsstoornissen en pijn door temperatuurswisselingen.

Dit zijn slechts enkele veelvoorkomende klachten. Deze veranderingen in uw lichaam beperken u in uw dagelijks functioneren. U ervaart problemen op uw werk of op school, maar ook op het gebied van hobby en sport alsook op sociaal gebied.

Een zwart gat

De late gevolgen kunnen ertoe leiden dat u het gevoel heeft in een groot zwart gat te zijn gevallen. U bent ‘beter’. U bent kankervrij. Uw eigen haar groeit weer aan en van de buitenkant ziet u er gezond uit. Pas als u de draad weer wilt oppakken, en dus met werk of school begint, realiseert u zich pas hoe zwaar de behandeling is geweest. De klachten die u heeft, zorgen vaak voor onbegrip van uw omgeving. Veel werkgevers en collega’s begrijpen niet waarom u moe bent en waarom u nu zoveel stress ervaart. U was toch schoon verklaard?

Ook deelnemen aan allerlei sociale activiteiten, zoals etentjes of feestjes, kost u ontzettend veel energie. U moet prioriteiten stellen. Dit betekent dat u regelmatig tot vaak bepaalde activiteiten moet afzeggen. De sociale contacten worden hierdoor steeds minder. Mensen gaan u niet meer vragen. Ze vullen automatisch in dat u niet komt. U zult vast en zeker weer moe zijn of pijn hebben. De omgeving begrijpt niet wat er mis is. Ze hebben moeite te accepteren dat u moe bent of pijn heeft. Ze gaan ervan uit dat als u beter bent, dat u in staat bent om alles weer op te pakken. De realiteit is echter anders. De omgeving is niet bekend met de late gevolgen die kanker kan veroorzaken. Door de reacties van de omgeving raakt u steeds meer in een isolement. U valt in een groot zwart gat.

Wereldkankerdag

Laten wij voorkomen dat steeds meer mensen in dat grote zwarte gat vallen. Help mee het begrip voor de ‘late gevolgen’ van kanker te vergroten. Deel dit bericht met anderen of praat hierover. Vandaag is het Wereldkankerdag, de dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor deze ziekte en haar bijwerkingen.

Het thema van Wererldkankerdag is ‘late gevolgen’. Het NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties) wil het bewustzijn omtrent de bijwerkingen van kanker vergroten. Uit een onderzoek van het NFK dat in oktober 2017 heeft plaatsgevonden, blijkt dat (ex-)kankerpatiënten vooral op het gebied van hobby en sport en werk en school beperkingen ondervinden door de late gevolgen van kanker. Daarbij ervaren ze vooral begrip van hun partner, gezin, familie en zorgverleners in het ziekenhuis. Collega’s, leidinggevenden en werkgevers tonen duidelijk minder begrip.

(Ex-)kankerpatiënten die onbegrip ervaren, geven aan meer behoefte te hebben aan een luisterend oor. Het zou hen helpen als anderen beseffen dat ze niet direct alles weer kunnen doen, ook al zien ze er weer gezond uit. Deze dag is voor hen en staat dan ook in het teken om aandacht te vragen voor de late gevolgen van kanker en de invloed hiervan.

Kijk voor meer informatie over Wereldkankerdag op: www.wereldkankerdag.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *