Ontspanningsactiviteiten tegen stress

Ontspanningsactiviteiten tegen stress

Ervaart u stress? Dan heeft u ontspanning nodig. Ontspanning brengt uw lichaam en geest tot rust.

Herinnert u onze post 7 tips tegen werkstress? Hierin gaven we u 7 tips waarmee u direct aan de slag kon om stress op uw werk te voorkomen of te verminderen. In deze post gaan we meer in op ontspanningsactiviteiten. Ontspanningsactiviteiten helpen u om even af te schakelen van de dagelijkse hectiek, maar ook om rust te vinden. Klachten als hoofdpijn, zich opgejaagd voelen, snel geïrriteerd zijn, slecht concentratievermogen en niet meer genieten van dingen waarvan u altijd genoot, zijn veelvoorkomende klachten bij stress. Deze klachten kunt u zelf aanpakken door meer ontspanning te zoeken tussen al uw verplichtingen door. Voelt u zich niet schuldig hierover. Ontspanning is belangrijk voor u en iedereen. Wacht daarom niet langer, maar begin vandaag met uw welverdiende ontspanning.

Om u te helpen bij uw zoektocht naar een passende ontspanningsactiviteit vindt u hieronder diverse soorten activiteiten waarmee u op eenvoudige wijze een groot deel van uw stress kunt verminderen. Er zal beslist iets bij zitten dat u bevalt.

Beweging & ontspanning

We weten dat bewegen heel belangrijk is voor het goed functioneren van ons lichaam en onze geest. In onze post 7 tips tegen werkstress heeft u gelezen dat het belangrijk is dat u elke dag 30 minuten in beweging bent. Zo kunt u bijvoorbeeld met de fiets naar het werk gaan of in de pauze een half uurtje lopen.

Ook sport is belangrijk. Sport is intensiever dan de wandeling tijdens de pauze of de fietstocht naar uw werk. Met sport gaat u zweten. U wordt moe en wellicht gaat u puffen of hijgen. Heeft u last van stress, dan is deze intensieve inspanning een aanrader. Door inspanning gaat u ontspanning ervaren.

Een veelgemaakte fout is dat sport en beweging door drukte op het werk of thuis wordt vermeden. We blijven langer op het werk, doen die huistaken die anders blijven liggen en slaan het potje voetbal, de tennisavond of de zumba-les over. Dit is een verkeerde instelling. Als u het druk heeft en last van stress begint te krijgen of heeft, dan heeft u sport en beweging hard nodig. Houd u zich ook hieraan. Probeer minimaal tweemaal per week te gaan sporten. Doet u nog niets aan sport? Ga dan eens kijken wat u bevalt en probeer eens iets nieuws.

Uw hobby

Wat vindt u leuk om te doen? Heeft u bepaalde hobby’s die u niet meer doet? Misschien had u honderden excuses om met deze hobby te stoppen of om ooit met deze hobby van start te gaan. Zo vond u wellicht dat u er geen tijd (meer) voor had. Er zullen tig redenen zijn geweest. Maak een einde aan de lijst met redenen en pak die hobby (weer) op. Misschien kent u iemand die dezelfde hobby heeft. Samen eenzelfde hobby uitvoeren is nog leuker. Deze persoon kan naast prettig gezelschap ook een stok achter de deur zijn als u even geen zin meer heeft.

Pot met verfkwasten

Ontspanningsoefeningen

Uw dag beginnen en afsluiten met een ontspanningsoefening doet wonderen. Dit zal in het begin even wennen zijn, vooral als u ’s morgens geen tijd voor uzelf neemt. Het voordeel van ontspanningsoefeningen is dat u uw dag rustiger en meer bewust begint. Het voorkomt dat u zich elke dag door de drukte van de dag automatisch laat meesleuren.

Bovendien kan een ontspanningsoefening u helpen beter in slaap te vallen. Een bodyscan is hiervoor een geschikte ontspanningsoefening. Tijdens onze mindfulnesstraining komt deze ontspanningsoefening aan bod.

Mindfulness

Mindfulness is enorm in opkomst. Steeds meer mensen vinden rust door meer in het hier en nu te leven. Ze zijn bewust aanwezig in het huidige moment. We leven ons leven grotendeels op de automatische piloot. We doen dagelijks veel routinewerk. Denk maar eens aan opstaan, douchen, aankleden, in de keuken, tijdens het autorijden, etc. Terwijl wij op routine draaien, is onze geest bezig met allerlei gedachten over het verleden en de toekomst. Gedachten zoals “ik moet morgen….”, “Straks ga ik….” of gedachten als “Had ik dat gisteren zo moeten zeggen?”, “Wat zal hij/zij nu van mij denken?” We piekeren ons suf.

Met mindfulness leert u uw aandacht richten op het heden. U laat de toekomstige gedachten varen en de gedachten over het verleden laat u voor wat het is. U houdt zich enkel en alleen bezig met wat u nu op dit moment aan het doen bent. Kortom, mindfulness leert u hoe u uw gedachten kunt sturen en laten gaan. Mindfulness zorgt ervoor dat u stopt met piekeren. U wordt bewust van wat er om u heen gebeurt.

Probeer eens een mindfulnesstraining. Zeg niet te snel dat het niet bij u past. U heeft er zeker baat bij.

Ontspanning vinden met yoga en Tai Chi

Naast mindfulness helpen yoga en Tai Chi ook bij stress. Beiden leren u bewust te worden van uw lichaam en geest. Hoewel ontspanning een doel is bij Tai Chi is dit bij yoga een side-effect. Met yoga en Tai Chi leert u om te gaan met spierspanning, ademhaling en lichaamscontrole. Google eens naar een yoga- of Tai Chi-school in de buurt en neem eens een proefles. Het voordeel van lessen is dat u zichzelf min of meer verplicht om op vaste tijden en op vaste momenten in de week aan uw manier van ontspannen te werken.

Lotusbloem

Ontspanningsmassages

Ook massages werken zeer ontspannend. Sommige mensen zijn dol op massages, anderen vinden er niets aan. Toch draagt een massage bij aan rust en ontspanning, zelfs bij de grootste piekeraars. Op een prettige manier wordt uw aandacht afgeleid. Voor een moment vergeet u uw zorgen. Het piekeren stopt. Uw aandacht gaat van uw hoofd dat vol zit met gedachten en zorgen naar uw lichaam. Uw spieren, banden en pezen worden gedwongen te ontspannen. Mensen die geen baat zeggen te hebben bij een massage, hebben vaak moeite om zich over te geven aan het moment. Ze voelen zich vaak onprettig omdat ze toch vaak weinig kleding aan hebben. Herkent u zich hierin? Probeer eens een andere masseur of masseuse en kijk of massage toch iets voor u kan betekenen.

Oude vrienden en bekenden

Denkt u wel eens aan een oude vriend of vriendin die u al een tijd niet meer heeft gezien? Denkt u wel eens vaker eraan om met hem of haar wat af te spreken? Gezellig een kopje koffie doen of bij elkaar op bezoek. Vaak neemt u dingen voor, maar door de stress en de drukte komt er uiteindelijk niets van terecht. Het opzoeken van een oude bekende, waarmee u leuke herinneringen kunt ophalen of een positief gesprek mee kunt hebben, is een prettige afleiding van uw drukke leven op dit moment. Daarbij maakt zo’n bezoekje u vaak bewust welke dingen ECHT belangrijk zijn in uw leven. Even weg van alle stress. Er zijn vast een aantal mensen waar u nu aan denkt. Pak uw agenda en de telefoon en maak een afspraak met deze persoon.

Relaxen op mooie muziek

Alleen naar muziek luisteren en verder niets anders doen. Geen autorijden, niet koken en niet werken. Luister bijvoorbeeld naar muziek thuis met een koptelefoon op en een bordje niet storen op de deur. Leg uw telefoon in een andere ruimte. Ook kunt u uw auto op een afgelegen plaats parkeren en met goed geluid in de auto genieten van uw lievelingsmuziek. Kies muziek waarvan u weet dat deze u op een goede manier raakt. Of kies muziek die u herinnert aan een fijne tijd in het verleden of in het heden. Muziek kan een magische werking hebben. Probeer het maar eens.

De kerk of kathedraal als ontspanning

U hoeft absoluut niet gelovig te zijn om de rust en sereniteit te ervaren van een kerk of kathedraal. Het prachtige bouwwerk, de stilte of de rustige muziek op de achtergrond, het kaarslicht of de typische geur kunnen u rust en stilte geven om even tot uzelf te komen. Het is een goede plek om na te denken en stil te staan bij uw gevoelens. Elk dorp of stad heeft wel een kerk. Veel kerken zijn open voor het publiek, sommige op bepaalde tijden. Bekijk voordat u een kerk bezoekt de website van uw kerk.

Kaarsen

Zoek de ontspanning op

Ontspannen moet u leren. Er zijn leuke en interessante ontspanningsactiviteiten in overvloed. Het is niet moeilijk om deze te vinden. Wat echter wel moeilijk is om tijd hieraan te besteden. Misschien gunt u zichzelf niet de tijd om te ontspannen. Wellicht erkent u niet hoe belangrijk ontspanning voor u is. Het is belangrijk dat u leuke en ontspannende activiteiten structureel inplant. Zet deze in uw agenda! Plan een ontspannende ochtendwandeling, een massage of een warm bad in net zoals u uw afspraken met zakenpartners, uw kapper of huisarts inplant. Ontspanning is belangrijk. Dus pak die agenda nu maar….