Tips voor een goede nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk voor uw gezondheid. Slaapt u slecht of te weinig, dan herstelt uw lichaam onvoldoende. Een slechte en/of korte nachtrust kan ertoe leiden dat u overdag moe bent. U kunt zich moeilijk concentreren en ook uw reactievermogen is lager. U heeft weinig energie om iets te ondernemen en u heeft de neiging om meer te eten. Ook kunt u zich somber of snel geïrriteerd voelen. Een goede nachtrust is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u zich op uw werk of bij uw hobby goed kunt concentreren en dat u alert bent op de weg.

Oorzaak slechte nachtrust

Een slechte nachtrust kan verschillende oorzaken hebben. Ervaart u veel stress en piekert u veel, dan is de kans groot dat u moeilijk in slaap valt. Ook de mate van alcohol en koffie, een te hoge kamertemperatuur, de televisie op uw slaapkamer kunnen invloed hebben op uw slaap. Daarnaast hebben mensen met aandoeningen, zoals fibromyalgie of chronische pijnklachten, vaak problemen bij het inslapen en/of doorslapen.

Tips voor een goede en gezonde nachtrust

Wat kunt u doen om uw slaap te verbeteren? Wij geven u enkele tips.

 • Regelmaat is belangrijk. Houd daarom een zo vast mogelijk schema aan. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Heeft u slecht geslapen en voelt u zich nog moe? Slaap dan niet uit, maar sta op dezelfde tijd op als u gewend bent. Ga ook ’s middags niet terug naar bed. Doet u dit toch, dan bestaat het risico dat u ‘s avonds weer slecht in slaap valt.
 • Als u ’s nachts wakker wordt en niet in slaap kunt vallen, blijf dan in bed liggen. Sta niet op. Merk op dat u misschien ligt te woelen of rond ligt te draaien in bed. Accepteer dat u niet kunt slapen. Zie deze tijd als een rustmoment of als een moment om mindfulness toe te passen. U kunt mindfulness ook toepassen alvorens u naar bed gaat. Ontspannen naar bed gaan, is in ons drukke leven namelijk niet altijd gemakkelijk. Vaak zit u nog te malen over iets wat zich deze dag heeft afgespeeld. Deze gedachten kunt u helaas niet uitzetten, maar u kunt wel uw aandacht verplaatsen. In plaats van uw aandacht te richten op uw malende gedachten, kunnen mindfulness of ontspanningsoefeningen u helpen om uw aandacht te richten op uw lichaam. Uw lichaam krijgt aandacht en leert zich te ontspannen wat vervolgens ook uw geest beïnvloedt, en wat ervoor zorgt dat u makkelijker in slaap valt. Mindfulness en/of ontspanningsoefeningen zorgen dus voor rust in uw hoofd.
 • Het licht van de tv, computer of telefoon kan uw slaap negatief beïnvloeden. Gebruik daarom geen tv, computer of telefoon twee uur voordat u naar bed gaat. Op deze manier kan uw lichaam zich instellen op de nacht, waardoor ook het slaaphormoon melatonine kan worden aangemaakt. Doe in plaats van tv kijken een ontspannende activiteit. Ga douchen, neem een warm bad, lees een boek, maak een wandeling, doe een bordspel of luister muziek.
vrouw werkend achter haar computer 's avonds
Foto: Yanaly
 • Leg uw telefoon in een andere kamer. Mobiele telefoons hebben invloed op de kwaliteit van uw slaap. Het blauwe licht op het scherm van uw telefoon breekt het slaaphormoon melatonine af. Hierdoor voelt u zich minder moe. Ook als u ’s nachts slaapt en een sms’je of een e-mail ontvangt, kunt u van het licht of het geluid wakker worden. Voorkom dat u wakker wordt en ban uw telefoon uit uw slaapkamer.
 • Verduister uw kamer goed. Naast uw smartphone kan elk soort (kunst)licht uw slaapritme verstoren. Ook het licht van uw wekker of van een straatlantaarn kan invloed hebben op uw slaap. Verduister uw kamer daarom goed, en draai uw wekker om of dek deze af.
 • Associeer uw slaapkamer met slapen. Gebruik de slaapkamer voor te slapen en niet om tv te kijken of als werkkamer. Geef uw slaapkamer opnieuw aandacht door bijvoorbeeld de indeling te veranderen of door extra sfeer te creëren door rustgevende accessoires.
 • Ventileer uw slaapkamer. Een goed geventileerde kamer bevordert uw slaap. Zet uw raam elke dag open. Laat uw verwarming uit. Zorg voor frisse lucht. Met een slaapkamertemperatuur van 18 graden Celsius valt u sneller in slaap en slaapt u dieper.
 • Drink 1 á 2 uur voordat u naar bed gaat niets meer. Dit voorkomt dat u ’s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan. Moet u naar het toilet? Doe dan een klein lampje aan en geen groot licht.
 • Alcohol kan ervoor zorgen dat u gemakkelijker in slaap valt. Alcohol heeft namelijk een verdovende werking. De kwaliteit van slaap is echter slechter. Met alcohol in uw bloed wordt u vaker wakker en slaapt u minder vast.
 • Ook cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, energiedranken, zwarte thee, cola alsook chocolade kunnen het inslapen bemoeilijken. Beperk uw cafeïnegebruik niet alleen ’s avonds maar ook overdag.
kop koffie met koffiebonen
Foto: Jannoon028
 • Sport heeft een positieve invloed op slapen. Sport u ‘s avonds? Houd er dan rekening mee dat u dan te veel energie kunt krijgen (te veel adrenaline), waardoor u moeilijk in slaap valt.
 • Vermijd de snoozefunctie. Sta direct op als de wekker gaat. De snoozefunctie is wellicht een fijne functie om nog even door te slapen, maar voor het fris wakker worden is deze functie minder goed. Door de snoozefunctie wordt u moeilijker wakker. U kunt zich door de dag heen moe voelen. U kunt dus beter direct opstaan zodra de wekker gaat.

Mochten deze tips u niet helpen, probeer dan eens slaaptherapie. Slaaptherapie is beter dan het nemen van slaapmiddelen. Slaapmiddelen hebben namelijk een verslavende werking. Het is mogelijk om slaaptherapie ook online te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *